Ronny Gielen - Onze werkwijze voor een industrievloer

Werkwijze voor een betonvloer

Betonnen vloerplaat van industrievloer gieten

Betonnen vloerplaat gieten

PVC-folie, wapeningsnetten, beton storten

Na het plaatsen van de bekisting voor de vloerplaat wordt de aardingslus op zijn plaats gelegd. Vervolgens bedekken we de bodem met een PVC-folie en worden de pvc-afstandshouders geplaatst. Daarna verspreiden we de eerste laag wapeningsnetten en de wachtwapening over de hele vloeroppervlakte. Zodra de metalen afstandshouders op hun plaats zitten, kan de tweede laag wapeningsnetten worden gelegd. Indien vereist, kan nu ook de bijwapening worden geplaatst, zowel voor de onder- als voor de bovenlaag. Zodra de wapening geplaatst is, kan de waterkeringsplaat (ook wel kimplaat genoemd) geplaatst worden. Wij plaatsen deze waterkeringsplaat om een waterdichte aansluiting tussen de vloerplaat en de gegoten betonwanden te verzekeren. Indien wij het zelf nodig achten, zullen wij een tweede waterkeringsplaat op eigen kosten plaatsen. De vloerbekisting is nu volledig afgewerkt en het beton kan worden gestort. Zodra de vloerplaat uitgehard is, wordt hij afgedekt met een plastic folie om hem te beschermen tegen het vuil van de verdere werken.

Industrievloer polieren

Betonnen vloerplaat gietenTijdens het polieren wordt de bovenste laag van de industrievloer bewerkt met een poliermachine wanneer het beton nog niet volledig is uitgehard. Hierdoor ontstaat er een ‘papperige’ massa die egaal verspreid is en waarop zich geen water meer bevind. Vervolgens wordt er een mengsel van kwarts en cement op de industrievloer uitgestrooid. Het cement zal achteraf zorgen voor een optimale hechting en uitharding van de bovenlaag. De kwarts zal de slijtvastheid van de industrievloer verhogen aangezien het een harder en resistenter materiaal is dan het beton zelf. Indien gewenst kan de bovenlaag worden ingekleurd meerprijs op aanvraag). Daarna wordt de vloer opnieuw met een poliermachine bewerkt tot de toplaag zich met de onderlaag heeft vermengd. Hierdoor ontstaat er een perfecte aanhechting van de ingestrooide toplaag met de ondervloer. Nadat de vloerplaat wat verder is uitgehard, wordt hij opnieuw bewerkt met een poliermachine totdat de bovenzijde van de vloerplaat steeds vlakker wordt en alle voetsporen, gaatjes en oneffenheden zijn uitgeveegd. Door de ronddraaiende beweging van de zwaar belaste poliermachine verkrijgt de toplaag stilaan het gladde gepolierde effect.

Curing-compound op industrievloer

Curing compoundNa het polieren van de vloerplaat dient deze nog te worden nabehandeld met een zogenaamde ‘curing-compound’. Dit is een vloeistof die een vochtondoorlatende film vormt op het vloeroppervlak. Op deze manier trachten we het uithardingsproces te vertragen zodat het risico op krimpscheuren drastisch afneemt. Beton is namelijk een samenstelling van zand, grind, cement en water. Bij uitharding reageert dit water gedeeltelijk met het cement en zal het overige vocht verdampen. Door deze volume-vermindering ontstaat er een ‘krimp’ in het beton wat kan leiden tot spontane barsten en scheuren. Het toepassen van deze ‘curing-compound’, zal dit effect sterk minimaliseren.

Impregneren

U kan er ook voor kiezen om uw industrievloer te laten impregneren. De vloerplaat wordt als het ware geïnjecteerd met een vloeistof in plaats van ingesmeerd. Hierdoor wordt hij nog slijtvaster en kan hij zijn kleur nog langer vasthouden. Deze behandeling is aan te raden voor inritten, terrassen, parkeergarages,… Wanneer u ervoor kiest om uw vloerplaat te laten impregneren, valt de behandeling ‘curing-compound’ weg. (Prijs op aanvraag).

Inzagen

Tot slot zullen er bij de realisatie van een betonnen industrievloer krimpvoegen worden aangebracht. Dit doen we door een bepaald patroon in de vloerplaat in te zagen. Deze voegen hebben een diepte van 2 à 3mm. Op deze manier creëren we zelf een soort barstenpatroon. Wanneer er achteraf een krimp ontstaat, zal de vloer spontaan barsten op de zwakste plaatsen, namelijk het barstenpatroon. Hierdoor kunnen we vooraf zelf bepalen waar de barsten zullen ontstaan waardoor ze onzichtbaar zullen blijven en het esthetische karakter niet kunnen verstoren. Voor wie dit wenst kan het barstenpatroon worden uitgevoerd in tegelmotief. Dit wordt de laatste jaren steeds vaker toegepast in particuliere woningen, opritten, winkels of rond zwembaden. (vb Brenner in Genk of Policarpo in Hasselt).

Voordelen van een industrievloer

Een gepolierde betonvloer is heel gemakkelijk te onderhouden. Daarnaast is hij bijna stofvrij en doorstaat hij slijtage beter dan een klassieke niet-gepolierde betonvloer dankzij zijn harde bovenlaag. Een gepolierde betonnen industrievloer heeft daarnaast ook een langere levensduur dan een ruw-gestorte betonvloer of een wegenisbeton. Dankzij de keuze uit een uitgebreid kleurenpalet heeft een gepolierde industrievloer geen verdere afwerking meer nodig zoals chape, tegels, etc waardoor u niet alleen extra kosten maar ook heel veel tijd uitspaart. Voor grote magazijnen, fabriekshallen en winkelketens betekent deze tijdsbesparing ook een grote kostenbesparing daar deze industrievloer onmiddellijk gebruiksklaar is.

Enkele belangrijke factoren bij industrievloeren!

Afhankelijk van het eindgebruik van de vloerplaat moet er bij het plaatsen van een industrievloer steeds rekening worden gehouden met enkele belangrijke factoren:

 • De ondergrond waarop de vloerplaat moet worden geplaatst
 • De druk waaraan de industrievloer zal moeten weerstaan: verdeelde belasting (vb. heftruckverkeer) of puntlasten (de steunen van een rek in een magazijn)
 • De temperatuur waaraan de industrievloer zal worden blootgesteld (vb. in een staalfabriek of in een frigocell)
 • De bestemming van de industrievloer:
  • een winkelruimte die enkel wordt belast met voetgangersverkeer
  • een vloerplaat in een fabriekshal waar met zware metalen wordt gewerkt
  • een industrievloer in een chemisch bedrijf waarop zuren kunnen inbijten
  • een betonvloer in een autogarage waar vaak olieën en vetten wordt gemorst of
  • een industrievloer in een voedingsbedrijf die steeds bacterievrij dient te zijn
  • een woningvloer of industrievloer met een moderne uitstraling